För någon vecka sedan presenterade det svenska matt- och inredningsföretaget Layered sin nya kollektion av mattor ”Röllakan”. Inspirerade av Danielsgården i Bingsjö i Dalarna har Layereds formgivare inspirerats av mönster och färgställningar och sedan återvänt för att fotografera. Så fint!
Utmärkelsen Årets byggnadsvårdare delas ut av Svenska Byggnadsvårdsföreningen till en person, ett företag eller en förening som på ett förtjänstfullt sätt gjort en insats för byggnadsvården i Sverige. I år går priset till Niclas Fredrikson, stiftsantikvarie i Linköping.
Jag kom över en intressant rapport häromdagen, ”The Second-Hand Effect Report”, som ges ut av Schibsted som bland annat äger Blocket. I rapporten redogör man för klimateffekter och vinster från secondhand.
Vi välkomnar Byggnadsvårdsboden till Byggnadsvårdaren! En webbutik som endast säljer begagnade byggvaror och inredning. Här hittar du massor av tidstypiska beslag, krokar och lås.
Imorgon slår Vikman & Nordin Traditionella Byggvaror upp portarna till sin nya bygghandel och byggnadsvårdsbutik i Mölnbo, mellan Nyköping och Stockholm. Butiken är en del av Långbro gård, en historisk plats som nu utvecklas till ett centrum för ekobygg, odling, matförädling, kultur, konst och småskaligt hantverk. Det här måste vara ett perfekt utflyktsmål i sommar?!
Snart är det dags för Fönsterrenoveringens dag! Bakom initiativet står Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet som den 30 maj varje år bjuder in hela Sverige, tillsammans med medarrangörer, till en rad olika aktiviteter runt om i hela landet.
Nu är det dags att impregnera utemöbler, underhålla fönster och fräscha upp gammal linoljefärg. Fram med linoljan – byggnadsvårdarens flytande guld! Men vilken olja ska användas när?
Om bara några dagar släpper Erika Åberg (som många av er redan säkert känner till) en ny bok. Lagom till Fönsterrenoveringens dag den 30 maj kan vi i ”Byggnadsvård: Fönster och dörrar” inspirera oss med kreativa återbruksprojekt och lära oss hur vi bäst underhåller och renoverar våra gamla fönster och dörrar.
Vi vill att ni ska lära känna de byggnadsvårdsbutiker vars produkter ni hittar här på Byggnadsvårdaren. Först ut är Ovolin som har en hel del spännande på gång!
Tråkigt att höra att Tapetorama har ansökt om konkurs. Malmöbaserade e-handlaren har funnits i mer än 20 år och har länge försett oss med ett brett utbud av tapeter.
Emma Sundh är journalisten och hållbarhetsprofilen som bytte staden mot ett liv på landet. I den här boken får vi följa familjen när de flyttar till Värmland och bygger ett hus av halmbalar, lera och återbruk. Släpps på måndag!
Byggnadsvårdaren drivs med en förhoppning om att kunna bidra till en positiv förändring i samhället. Dessa fina och tänkvärda bilder hittade jag i Isabelle McAllisters nyhetsbrev "Chunks of Change".
Gamla saker med en fin patina upplevs många gånger som vackrare än nya. Kanske speciellt bland oss som gillar byggnadsvård. Men vad är grejen med en färgflagnad dörr eller ett räcke som har det där naturliga slitaget? Jag tyckte det här var en intressant fråga att ställa till AI så jag vände mig till ChatGPT för ett svar och bad om lite bilder från Adobe Firefly för att illustrera.
Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Igår avslöjade TV4 Nyhetsmorgon att Sara Wimmercranz är utsedd till Sveriges Second Hand-profil 2024. Måste säga att den här tjejen är så grym!
Hittar du inte beslaget du söker på återbruksmarknaden? Byggfabriken har nu i början på året lanserat en helt ny kollektion med beslag som passar lika bra i äldre som i nya hem.
Hej! Det är jag som är Sara och som ligger bakom Byggnadsvårdaren! För alla er som är nyfikna kring bakgrunden till Byggnadsvårdaren, hur sidan fungerar och på vem jag är kommer här en kort presentation.
Ett stort mysterium inom byggnadsvårdsvärlden just nu! Bröllopsgäster i Tjärstads kyrka fick målarfärg på kläderna nästan fem år efter kyrkbänkarna fick ny färg.
Har ni sett att Gysinge centrum för byggnadvård lanserar en vacker tapet med inspiration från jugend? Motivet med bladställningar på elegant svängda stjälkar är väldigt typiskt för jugend och var populärt kring sekelskiftet 1900. Hur fint!?
Vi jobbar på att få fler byggnadsvårdsbutiker att arbeta mer aktivt med sitt återbruk och lägga upp produkterna på sina hemsidor! Hur går det då? Här kommer en status till alla er som undrar vilka butiker som är anslutna.
www.byggnadsvardaren.se är en ny, digital plattform för att enkelt söka efter begagnade byggnadsvårdsprodukter hos Sveriges byggnadsvårdsbutiker. En sökmotor och definierade kategorier gör det möjligt att smidigt gå igenom de anslutna butikernas sortiment och hitta gamla reservdelar till hus som t.ex. pardörrar, kakelugnar, beslag eller gamla fönster.
Det är väldigt spännande och roligt att se att allt fler hittar till Byggnadsvårdaren! Nu är det så pass många som är inne och använder sökmotorn att vi kan analysera lite vad som efterfrågas där ute.
Om du söker mönster- och typritningar för t.ex. tillbyggnad, verandor, förstukvistar eller skärmtak med snickarglädje har du säkert sprungit på ritningar ur “Landtmannabyggnader, hufvudsakligen för mindre jordbruk". Denna skrift, som trots att den skrevs av CE Löfvenskiöld för mer än 150 år sedan, är fortfarande aktuell och finns nu i nytryck.
Känner ni till Renoveringsraseriet? Gustav Bergström och Alfred Skogerg ligger bakom initativet och har sedan 2020 varit aktiva i att ifrågasätta ovarsamma renoveringar och att vårt gemensamma byggnadsarv så ofta hamnar på tippen. Nu har de skrivit en bok.
Nu är det jul igen! Låt inte stressen och köphetsen ta överhanden och fundera igenom vilka klappar som verkligen är nödvändiga. Här kommer några tips på hållbara julklappar som passar de flesta.
Ni som har kommit hit har förstått vår idé – att försöka underlätta för gamla återbruksprodukter inom byggnadsvård att hitta nya ägare. Vi har kontakt med byggnadsvårdsbutiker runtom i landet och med dem kan vi kanske hjälpa dig att återbruka sådant som i värsta fall annars hade åkt till återvinningscentralen.
Vår ambition med den här bloggen är rätt och slätt att vara en inspirationskälla. Det finns så många fina miljöer, intressanta personer och kunskap inom området byggnadsvård som är utspritt och förtjänas att samlas ihop på ett ställe. Vi valde att kalla vår blogg för Biblioteket. Hit är du alltid välkommen för en härlig stund!
Eftersom sidan du nu besöker heter “Byggnadsvårdaren” är det på sin plats för oss att problematisera lite kring detta ord. Byggnadsvård är ett begrepp som för vissa kanske låter gammaldags eller bakåtsträvande, men i själva verket är det något som är både spännande och betydelsefullt!
Googlar du denna fråga får du flera svar. Det är en fråga som engagerar och inte har ett entydigt svar.