Behandla trä – vilken linolja ska jag välja?
May 16, 2024
KunskapsbankNu är det dags att impregnera utemöbler, underhålla fönster och fräscha upp gammal linoljefärg. Fram med linoljan – byggnadsvårdarens flytande guld! Men vilken olja ska användas när?
Jag tror att jag ägnade en timme härom dagen till att reda ut skillnaden mellan olika linoljor och vilken som ska användas när. Har ni koll?!
Vad är linolja?
Linolja är en vegetabilisk produkt som pressas ur linfrön som finns i frökapslar i växten lin. Det finns olika sorters lin – oljelin och spånadslin. Av oljelinet tillverkar man till exempel linoljefärg, linoljekitt och linoljesåpa. Spånadslin gör man textiliter av. Linoljan är miljövänlig och skonsam mot djur, natur och människan.
Vad använder man den till?
Linoljan har egenskaper som är skyddande, rengörande på massa olika material och det fina med linoljan är att den låter underlaget andas. Man kan använda linoljan som rostskydd, rötskydd, impregnering, tvättmedel, rengöringsmedel och i färg m.m. Man kan också använda den i matlagning, men det är inte lika vanligt.
Kallpressad vs varmpressad linolja
Linolja, eller linfröolja, utvinns genom att man pressar fröna i en särskild press. Det finns kallpressad och varmpressad olja. Vad är skillnaden? Den kallpressade pressas mekaniskt, dvs direkt i en särskild press, och de mesta av föroreningarna från oljan stannar därför kvar i själva “presskakan”.
Den varmpressade oljan framställs genom att fröet krossas och upphettas med ånga innan den pressas, vilket innebär att fler föroreningar följer med i oljan samt att vissa näringsämnen och andra naturliga egenskaper rubbas. Den kallpressade oljan håller alltså en högre kvalitet! Den varmpressade varianten är den vanligaste man stöter på i handeln (står det inte att den är kallpressad så är den oftast varmpressad).
Rå linolja
Den olja som kommer ur pressningen kallas för rå olja och den är ofta lite halvmörk i färgen. Den råa linoljan är tunn och lättflytande och består av små molekyler. Den tränger av den anledningen bra in trä och andra underlag, vilket gör den idealisk för riktigt djupgående träbehandling som impregnering och grundning. Den råa linoljan brukar man därför använda till impregnering av t.ex. båtar, vattentankar, grundläggande impregnering av möbler och annat trä som verkligen är i behov av återfettning på djupet.
Pga de små molekylerna tenderar den råa linoljan när den är applicerad att fortsätta krypa in i träet, vilket gör att ytan till slut kan lämnas mager eller oskyddad. Dock är detta en lång process då den råa oljan torkar extremt långsamt och ibland aldrig (!), så vill du "bara" ytbehandla eller ytskydda något så ska du välja kokt linolja (läs mer nedan).
Användningsområde: När du vill riktig djupimpregnera, gammalt, grånat och torrt virke eller förbehandla virke för utomhusbruk innan målning med linoljefärg. Kan behöva torkas av efter påstrykning då den kladdar så länge den finns på ytan. Om du senare ska måla med linoljefärg på en yta behandlad med rå linolja är det viktigt att försöka torka bort överflödet eftersom färgen annars kommer få svårt att torka in vilket kan lämna “blåsbildningar”. Rå olja är perfekt att förvara pensar i, vilket kanske också är det vanligaste användningsområdet.
Kokt linolja
Den kokta kallpressade linoljan (kallas ibland linoljefernissa) har egentligen inte kokats utan upphettats i slutna kärl samtidigt som man tillföre syre för att den ska oxidera snabbare. Detta gör den kokta oljan tjockare och mer trögflytande än den råa samt att den torkar mycket snabbare än den rå linoljan. Genom kokningen blir linoljan fri från förorenande inslag som annars kan få t.ex. färg att angripas av svamp och alger utomhus.
Till skillnad från den råa linoljan bildar den kokta ett skyddande skikt när den torkar. Detta eftersom den består av större molekyler och att den oxiderar snabbare, vilket gör att den i större utsträckning stannar på träets yta där den expanderar och skapar en hård, glatt yta. Vid påföring av flera lager bildar oljan alltså en glansig och glatt yta på träet (det blir en fernissa).
Användningsområde: för ytbehandling av olika typer av material t.ex. bänkskivor, möbler, snickerier, stolar. Alltså om du ska olja in utemöblerna i mer preventivt syfte och för att de ska hålla längre är den kokta linoljan det rätta valet.
Den kokta linoljan är ockå bra att använda till att späda linoljefärg eller till underhåll av ytor som målats med linoljefärg, s.k. halvoljning – ett sätt att fräsha upp linoljemålade ytor. När du halvoljar delar du lika delar kokt kallpressad linolja med balsamterpentin, stryk på ytan, låt verka och torka av. Vips har du en nymålad yta igen!
Kokt linolja kan alltså användas som enda behandling av träet eller så kan den användas i kombination med rå linolja. Kanske blir det som allra bäst med en djupimpregnering med rå linolja följt av ytbehandling med den kokta?!
Det sista som kan vara värt att tillägga gällande linolja är att den kan självantända. Trasor indränkta med linolja tillsammans med syre kan antända, så lägg därför linoljetrasor i vatten eller elda upp dem.
Finns det någon där ute som är ännu mer bevandrad i linoljans värld, som vill tillägga något till ovan, så hör gärna av er!