Hållbara julklappstips

Dec 05, 2023

Inspiration

Nu är det jul igen! Låt inte stressen och köphetsen ta överhanden och fundera igenom vilka klappar som verkligen är nödvändiga. Här kommer några tips på hållbara julklappar som passar de flesta.

Second hand-fynd Är det inte dags att det blir liiite mer ok att också ge bort återbruk? Till den inredningsintresserade är det jättelätt att hitta fina vaser, porslin, fat, ljusstakar m.m. hos de stora second hand-butikerna som Myrorna, Stadsmission och PMU. Även leksaker brukar vara lätt att hitta i bra skick. Vad sägs om en utklädningslåda deluxe med tokiga hattar och stora smycken? För att höja känslan samla fina kartonger, presentsnören och omslagspapper under året och se till att göra en fin inslagning. 

 

Saker som alltid går åt Städsaker, ljus, tvålar, tändstickor är exempel på åtgångsartiklar som man ändå måste köpa nytt. Varför inte ge bort något sådant i lite finare format? En byggnadsvårdare uppskattar alltid linoljesåpa. Gysinge har fina pumpflaskor och sprayflaskor som inte är så dyra (kanske till julklappsspelet). Här hittar du förresten deras superbra guide till användningsområden för linoljesåpa.


En korg med godsaker Plocka ihop en korg (återbrukad så klart) eller låda av fina matvaror. Fyll den med till exempel kex, marmelad, honung, oljor, snacks, teer och flingor. Extra fint blir det om man hittar något med en lokal touch! Kanske kan du själv baka något?


Presentkort Ibland är det svårt att hitta något som passar. Då kan man alltid köpa ett presentkort! För den byggnadsvårdsintresserade kan man till exempel köpa presentkort på butiken Sekelskifte.  


Prenumeration Gård&Torp är en härlig tidning för den som gillar byggnadsvård och renovering av gamla hus. Många inspirerande reportage och mycket kunskap att ta del av!


Stöd något bra! Vi fortsätter lite på temat tidingar. Ett medlemskap i Svenska Byggnadsvårdsföreningen ger dig en prenumeration på tidskriften Byggnadskultur som skriver så bra om byggnadsvård och byggnadskultur! Mycket bra kunskap och inspiration att hitta här. Ett medlemskap ger också rabatt hos flera byggnadsvårdsbutiker i landet (många återfinns här på Byggnadsvårdaren), fri rådgivning och fritt tillträde till en enorm artikeldatabas och frågeforum! Utöver detta stödjer man givetvis föreningens arbete för ökad medvetenhet om byggnadskultur och gör det möjligt för dem att driva viktiga samhällsfrågor.


Det finns många ute i världen som behöver en gåva just nu. Stöd Unicef eller Rädda Barnen! Så fina gåvobevis medföljer. 


Boktips 1 Det finns så mycket böcker att köpa i andrahand, men vissa har inte kommit dit ännu! Har ni varit på Lilla Hyttnäs hos Carl Larsson? Missa för allt i världen inte Ett hem av Elsa Billgren. Fantastiskt vackra fotografier, inspiration och recept från Dalarna och alldeles säkert en uppskattad julklapp. 


Erica Åberg känner ni säkert till som en av Sveriges stora personligheter inom byggnadsvård. I boktips 2 Byggnadsvård : Hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem får vi följa med på hennes egen husresa och ta del av  hennes erfarenheter och råd av att renovera tidstypiskt.


Årets byggnadsvårdare 2022 och DYI-experten Isabelle McAllister har skrivit boktips 3 som heter Skavank. Den visar på skönheten i det som skaver och på den tillfredsställelse det kan ge att ta hand om något. Teori, inspiration och praktisk handbok som vill hjälpa oss att se på våra saker med nya ögon och lära oss hur vi bäst kan laga och vårda dem. 


Bra att ha grejer Brandfilt eller brandsläckare är perfekta gåvor till i princip vem som helst och något som man behöver ha hemma. Fina brandfiltar kan man hitta t.ex. hos Eldstickan.


God jul önskar Byggnadsvårdaren!


Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som sker på Byggnadsvårdaren.

Genom att registrera dig godkänner du datapolicy.