Gysinge lanserar jugendtapet

Feb 09, 2024

Nyheter

Har ni sett att Gysinge centrum för byggnadvård lanserar en vacker tapet med inspiration från jugend? Motivet med bladställningar på elegant svängda stjälkar är väldigt typiskt för jugend och var populärt kring sekelskiftet 1900. Hur fint!?

Väldigt fin inspiration från hemsidan! Tapeten heter Benedicks Lilja.


Benedicks Lilja


Lite kort fakta om jugend som jag inspirerades av och läste i nedan bra bok: Med jugendperioden kom en ljusare inredningsstil. Mycket av inspirationen kom från arts and crafts-rörelsen i England men också från Karin och Carl Larsson i Dalarna (åk till Lilla Hyttnäs om ni inte varit där!). Inredningssnickerierna gick från att varit murrigt mörka och målades nu istället i ljusare brutna vita toner. 


Byggnadsvård för Lägenheter av Staffan Ridderstrand


Tapetmönstren var nästan alltid inspirerade av svenska växter och blommor – antingen som stormönstrade med ett fåtal blommor med slingrande stjälkar eller mer strama med blomstänglar i parallella linjer. Ibland också med något geometriskt i fonden som t.ex. rektanglar, cirklar och andra former. Tapeterna var ofta ljusa och i grönt och gult.


Tapet Villastan från Boråstapeter


Väldigt fin inspiration och tapet hittade jag också hos Boråstapeter. Så snyggt med den beige snickerifärgen till på ovan bild.


Gamla Grand från Duro


Mysigt också med tapeten Gamla Grand från Duro (förlaga Gamla Grand i Gävle).


Visst blir man sugen på att tapetsera!


Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som sker på Byggnadsvårdaren.

Genom att registrera dig godkänner du datapolicy.