Säsongspremiär för “Det sitter i väggarna”

Sep 06, 2024

Nyheter

Den 15 september är det dags för premiär för alla byggnadsvårdsentusiasters favoritprogram.

Om det mot all förmodan finns någon här som inte har sett programmet så beskriver SVT det så här:


Erika Åberg och Rickard Thunér hjälper nyfikna ägare att lära känna sitt hus och dess förflutna. Rickard guidar oss genom de levnadsöden som en gång utspelat sig i bostaden och Erika reder ut husets byggnadshistoria. Hon hjälper dessutom ägarna att restaurera något i bostaden på ett varsamt och hållbart sätt. Gripande människoöden, fantastiska möten, mystik och inspirerande hem

 

"Det sitter i väggarna" sändes första gången på SVT under hösten 2015, då med programledning av byggnadsantikvarien Erika Åberg och historikern Christopher O'Regan. Från och med 2019 är det istället Rickard Thunér, som även syns som expert i "Antikrundan", som reser runt tillsammans med Erika Åberg. 


Ett tag var programmet på väg att läggas ned, men efter en tittarstorm vände SVT i frågan. Nu är programmet inne på sin tionde säsong. Hittills har hela 66 avsnitt sänds. Så vad kan vi vänta oss av denna säsong?


Tidigt i våras började säsongen spelas in och det blir i år sex avsnitt. Säsongen drar igång med ett besök på en gård i Stora Skedvi i Dalarna och avslutas på en herrgård i Blekinge. Programmen finns att läsa om här.


Rickard Thunér säger till Nyheter24 att det blir en hel del överraskningar! Vi på Byggnadsvårdaren har också snappat upp att Joar Dahlström, som driver uppskattade Kuskhuset byggnadsvårdsbutik i Karlstad, kommer att vara med i programmet.


Joar Dahlström som driver byggnadsvårdsbutik i Karlstad medverkar i programmet


Programmet har och har genom åren haft en stor påverkan på byggnadsvården och gemene mans kunskap inom området. 


Bland det roligaste med programmet är att lyfta fram passionerade hantverkare som jobbar inom sina smala nischer. Skulle inte deras tjänster efterfrågas, skulle yrkeskunskapen till slut försvinna, säger Erika i Gård & Torp. 


Som exempel tar hon upp ett hus på Hasseludden som fick smala stuprör med skarpa vinklar och en dekorerad vattkupa. Det var flera tittare som hörde av sig och sa att de hade fått upp ögonen för plåtdetaljer och att de plötsligt började se stuprör och vattkupor både på egna och på andras hus.


Jag kommer i alla fall att bänka mig framför linjär-TV:n när det är dags! 

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som sker på Byggnadsvårdaren.

Genom att registrera dig godkänner du datapolicy.