10 budord för fönsterrenovering

May 23, 2024

Nyheter

Snart är det dags för Fönsterrenoveringens dag! Bakom initiativet står Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet som den 30 maj varje år bjuder in hela Sverige, tillsammans med medarrangörer, till en rad olika aktiviteter runt om i hela landet.

Syftet med arrangemanget är att sprida kunskap om de miljömässiga, ekonomiska, estetiska och hållbara fördelarna med att vårda sina fönster. De aktiviteter som arrangeras under dagen ska verka inspirerande och utbildande och förmedla praktisk kunskap i hur man till exempel renoverar och energieffektiviserar sina träfönster. På kampanjsidan www.fonsterrenoveringensdag.se kan man läsa allt om initiativet. 


Håll utkik i lokal press och på sociala medier för aktiviteter nära dig #fönsterrenoveringensdag


Fönsterrenoveringens dag infaller den 30 maj. Foto Byggnadsvårdsföreningen.




Vill du vässa dina argument för fönsterrenovering, så följer här 10 budord som också kan laddas ned här.


LIVSLÄNGDEN Fönster med bågar och karmar av kvalitetsvirke, enkla glasrutor i bågarna och linoljebaserad färg och kitt håller i hundratals år med regelbundet underhåll. 


SKÖNHETEN Smäckra karmar, bågar och spröjsar, omsorgsfullt utformade snickerier och beslag, skiftande glas med största möjliga ljusinsläpp och genomtänkta in- och utvändiga omfattningar tillfredsställer våra mänskliga behov av skönhet. 


PRIVATEKONOMIN Renovering och energieffektivisering av befintliga fönster är lönsamt på kort och lång sikt. 


VÄRDEUTVECKLINGEN Välbevarade fönster är eftertraktade detaljer för husköpare och höjer värdet på bostaden. 


SAMHÄLLSUTVECKLINGEN Löpande underhållsåtgärder skapar arbetstillfällen på orten, småföretagande med skatteintäkter inom landet och minskade miljökostnader. 


MILJÖN Renovering, energiförbättring och långsiktigt underhåll av äldre träfönster innebär minsta möjliga resursförbrukning, minsta möjliga användning av miljöfarliga material och minsta möjliga utsläpp av växthusgaser. 


INOMHUSKLIMATET I hus med fungerande självdragssystem är de traditionella fönstren med sin vindtäta men inte lufttäta konstruktion en förutsättning för bra inomhusmiljö. 


MATERIALEN Traditionellt fönsterunderhåll använder kretsloppsvänliga material som trä och vegetabilisk olja till impregnering, färg och kitt. Fönsterhantverkare har ett etablerat återbruk av fönsterglas. 


KULTURHISTORIEN Bevarade äldre fönster är avgörande för upplevelsen av historiska miljöer och därför viktig för vår och kommande generationers möjlighet att kunna förstå kulturarvet. 


HÄLSAN Största möjliga ljusinsläpp genom smäckra fönsterbågar och poster, profilerade snickerier och skiftande glas hjälper till att sprida ljuset i rummet.


Foto Byggnadsvårdsföreningen




Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som sker på Byggnadsvårdaren.

Genom att registrera dig godkänner du datapolicy.