Bakgrunden till Byggnadsvårdaren
Feb 18, 2024
InspirationHej! Det är jag som är Sara och som ligger bakom Byggnadsvårdaren! För alla er som är nyfikna kring bakgrunden till Byggnadsvårdaren, hur sidan fungerar och på vem jag är kommer här en kort presentation.
Vad inspirerade dig till skapandet av Byggnadsvårdaren?
Jag har sedan jag var liten alltid haft ett intresse för inredning och att skapa mysiga miljöer. Och jag älskar loppisar! Det har fört med sig flera större renoveringsprojekt, både i huset vi bor i till vardags och på vårt ställe i Dalarna. Eftersom jag är noga med detaljer och vill skapa den rätta känslan duger så klart inte vilket byggmaterial som helst... Min erfarenhet är att det inte är så lätt att hitta exakt det man söker i exakt den sekund man behöver det (vilket givetvis också ligger i sakens natur). Så när vi renoverade gården i Dalarna bevakade jag dagligen Blocket och Marketplace och försökte parallellt få en översikt över butikernas sortiment. Det var då jag kom på idén till Byggnadsvårdaren.
Vad innebär byggnadsvård för dig?
För mig började byggnadsvårdsintresset som sagt i den estetiska änden. Jag tycker helt enkelt att gamla saker som har lite patina är vackrare och visar på kvalitet, äkthet, historia, något som jag tycker att nya saker saknar. Med tiden har jag också, som många andra, blivit allt tröttare på vårt konsumtionssamhälle och därför har också miljö- och hållbarhetsdimensionen fått än mer tyngd hos mig. Jag är övertygad om att vi alla måste börja tänka om och gå tillbaka till att bli mer “mänskliga” och uppvärdera våra relationer, vårda vår omgivning, stressa ned och njuta i det lilla. För mig är det en stark drivkraft och glädje att mot den bakgrunden få driva Byggnadsvårdaren!
Hur bor du själv?
Jag och min familj bor i ett tvåfamiljshus från 20-talet i Älvsjö söder om Stockholm. Vi har en lite speciell setup där vi äger och delar ett hus med en annan familj. Många undrar om vi bor som i ett kollektiv då, men det gör vi inte. Vi har var sin ingång och egna uteplatser. Det finns så många fördelar med detta! Våra barn har alltid en lekkompis hemma, det finns alltid tillgång till barnvakt, vi hjälps åt med trädgården och fakturorna för huset går på halva priset-kortet. Verkligen win win på så många sätt.
Och så har ni ett ställe i Dalarna?
Ja, min sambo är från Leksand och vi köpte faktiskt detta ställe för drygt 10 år sedan, så innan barn, hund och hus i stan. Det är här jag får utlopp för min kreativet och det är här det alltid är något projekt på gång! Vi har precis haft förmånen att bygga till vårt hus, som är från ca 1860, med en glasveranda med utsikt över Siljan. Fönstrena till tillbyggnaden hämtade vi i Skåne och det visade sig bli ett jätteprojekt, men väl värt det (även om vi inte är klara med målningen ännu...)! Har ni för övrigt inte varit i Siljansbygden, så kan jag varmt rekommendera. Det finns så mycket att uppleva både sommar och vinter i form av kultur och friluftsliv.
Vilka driver Byggnadsvårdaren? Hur fungerar det egentligen?
Byggnadsvårdaren drivs av mig och min bror Nils. Ingen av oss är expert på utveckling av hemsidor, så vi har hjälp av en utvecklare för alla teknikaliteter på siten. Det är vi som håller i trådarna. Sen har vi våra butiker som förser oss med själva utbudet. Butikerna behöver inte göra något själva – Byggnadsvårdaren har en programvara som flera gånger per dag går in och automatiskt läser in butikernas hemsidors varor och sedan speglar sortimentet i portalen. Byggnadsvårdaren köper och säljer ingenting utan länkar bara vidare till byggnadsvårdsbutikerna.
Hur många byggnadsvårdsbutiker finns anslutna i dagsläget?
I dagsläget är det 16 butiker anslutna och vi jobbar på att lägga till fler. Det som krävs från byggnadsvårdsbutiken är främst att man har en strukturerad hemsida där återbruksprodukterna läggs upp som enskilda varor för att de på så vis ska kunna placeras in i vår kategorisering och bli sökbara. Det är helt gratis som butik att anslutas och vill man det är det bara att ta kontakt via vår hemsida. Vi hoppas att alltfler byggnadsvårdsbutiker med hjälp av Byggnadsvårdaren ska bli motiverade att jobba mer aktivt med återbruket och inte bara det nya sortimentet.
Hur fungerar sökmotorn?
På sidan kan man söka antingen på fritext, precis som i en vanlig sökmotor som t.ex. Google, eller så kan man via ett filter välja den kategori man är intresserad av och se alla annonser. De senast inlagda produkterna hamnar överst. Vi jobbar just nu på att addera ytterligare filter så att man också kan sortera produkterna geografiskt och på butik, vilket känns som ett naturligt nästa steg nu när allt fler aktörer ansluts
Vad har du för framtidsvisioner för Byggnadsvårdaren?
Just nu är vi i stadiet där vi bara är genuint tacksamma för varje ny person som hittar till oss och där vi kan vara bidragande till att en gammal vara hittar sin nya ägare. På sikt är visionen att Byggnadsvåraren inte bara ska vara en marknads-/samlingsplats för återbruk, utan även en sida dit man kan gå för att få inspiration och tips på hur man kan jobba med byggnadsvård. Vi får se vilken riktning det tar. Rent personligen vore det ju underbart om detta skulle kunna blomma ut till att bli något mer än bara ett sidoprojekt, något jag kan ägna mig åt på heltid.
Vad gör du “annars”?
Till vardags jobbar jag på ett läkemedelsbolag som kundansvarig, så än så länge går Byggnadsvårdaren på sparlåga och får ta den tid den tar. Annars lever jag ett väldigt vanligt familjeliv med allt vad det innebär -lagar mat, skjutsar till olika aktivteter och tar promenader med våra fina hund Ludde.
Sara Johansson
Ålder: 41 år
Familj: Sambo, två barn och en hund
Bor: Älvsjö, söder om Stockholm, och Leksand (så ofta det går!)
Gör: Driver Byggnadsvårdaren och jobbar som kundansvarig på ett bolag som säljer läkemedel och egenvårdsprodukter