Renovering av Tegelmagasinet

Apr 16, 2024

Inspiration

Vi vill att ni ska lära känna de byggnadsvårdsbutiker vars produkter ni hittar här på Byggnadsvårdaren. Först ut är Ovolin som har en hel del spännande på gång!

Just nu är Ovolin mitt uppe i en stor renovering av Tegelmagasinet i utkanten av Örebro där de har huserat med sina produkter sedan 2009. Tidigare har endast bottenplan varit en del av verksamheten i magasinet men en ny trappa och hiss kommer ge åtkomst till samtliga fyra våningsplan. Både försäljning i butik samt färgproduktion har ökat så pass mycket att de helt enkelt inte längre får plats. Med de större ytorna kommer de få möjlighet att visa upp mer uppmålade miljöer samt potential att arrangera fler kurser och ta emot studiebesök i större utsträckning än tidigare. Ambitionen är att skapa en samlingsplats där man kan få hjälp och råd inom det mesta som rör färg och byggnadsvård. En miljö där man kan spendera en halv- eller heldag för att prova på och inspireras av byggnadsvård, färg och vackra omgivningar.


Renovering pågår.


- Byggnadsvård handlar mycket om att få göra själv och prova både tekniker och att arbeta med olika material. Vi vill gärna ge tillfälle för lokala hantverkare att visa upp sig och dela med sig av sin kunskap och sina arbeten genom föreläsningar och marknader. Vi hoppas på fönsterrenoveringsdagar, kurser i äggoljetemperamålning, schablonmålning, ådringsmålning och marmorering, säger Maths Anhammer som driver verksamheten.


Renovering av Tegelmagasinet.


I en trakt präglad av järnhantering och tillvaratagande av naturens resurser föddes företaget Ovolin. Dess produkt, färdig äggoljetempra på burk, blev snabbt en miljövänlig uppstickare till den allrådande plastfärgen. 


Ny trappa på plats.


Äggoljetempera är en färgtyp som passar på de flesta material inomhus såväl väggar, tak, golv, lister som foder och möbler. Förutom äggoljetempera bryter och blandar Ovolin linoljefärg. Den går att använda både ute och inne och likt äggoljetempera kan den målas på de flesta underlag. Inomhus är linoljefärg något blankare än äggoljetempera och är därför fin att kombinera. Linoljefärg på dörrar och lister och äggoljetempera på väggar skapar en behaglig kontrast. Utomhus är linoljefärg fördelaktigt när det kommer till vidhäftning och lyster. 


- Den tredje typ av färg som vi tycker fått ökat intresse är Roslagsmahogny. Både naturell och pigmenterad. Den bevarar träkänslan och ger ett väldigt bra skydd för väder och vind. Men man ska komma ihåg att "en gång tjära alltid tjära". Den går inte att måla över med annan färg, poängterar Maths Anhammer.


Den stora frågan är då, när ska man använda vilken färg? Vilka är fördelarna med äggoljetempera kontra linoljefärg? Frågorna är många och kan med fördel ställas till Maths som ger svar på tal. 


- Äggoljetempera är unik på flera sätt. Den ger en helmatt yta med en alldeles speciell lyster tack vare pigmenten som ligger på ytan och gör att den skiftar beroende på ljus. Dessutom är den diffusionsöppen och är hållbar både för miljö och slitage. Som tidigare nämnt, passar den bra för all typ av målning inomhus. Dessutom kan man polera med en borste och ett linoljevax eller behandla med en hårdvaxolja om man vill ha lite blankare yta. Linoljefärg går att använda på liknande sätt som äggoljetempera men ger en något blankare yta. Dessutom fungerar linoljefärg utmärkt utomhus. 


Några avslutande ord som Maths vill skicka med är att alltid prova själv och våga misslyckas. Hitta glädjen i att skapa och att inte sträva efter det perfekta. 


Första stora evenemanget i det uppdaterade Tegelmagasinet är Ovolins byggnadsvårdsdag den 15/9. Läs mer på ovolin.se.


Klicka här för att komma till Ovolins återbruksprodukter.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som sker på Byggnadsvårdaren.

Genom att registrera dig godkänner du datapolicy.