Mannen som gav oss snickarglädjen

Dec 15, 2023

Kunskapsbank

Om du söker mönster- och typritningar för t.ex. tillbyggnad, verandor, förstukvistar eller skärmtak med snickarglädje har du säkert sprungit på ritningar ur “Landtmannabyggnader, hufvudsakligen för mindre jordbruk". Denna skrift, som trots att den skrevs av CE Löfvenskiöld för mer än 150 år sedan, är fortfarande aktuell och finns nu i nytryck.

“Landtmannabyggnader, hufvudsakligen för mindre jordbruk" fick ett stort genomslag i svensk arkitektur på landsbygden under slutet av 1800-talet, så det är en riktigt klassiker inom byggnadsvårdslitteraturen. Den skrevs av lantbruksarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld (1810-1888) som drömde om att omforma den svenska landsbygden. Han ville bekämpa fattigdom och elände och skapa en ny arkitektur som inte bara var funktionell utan också vacker. 


Utdrag ur Landtmannabyggnader, hufvudsakligen för mindre jordbruk



Charles Emil avskydde nämligen djurplågeri i alla former och fördömde tidens trånga, fönsterlösa ladugårdar och stall. Han missionerade för rymliga ekonomibyggnader med fönster och gjorde utan ersättning ritningar och kostnadsförslag åt dem som ville bygga enligt hans idéer. Han hade ingen teoretisk utbildning i byggnadskonst, utan hans tankar och ritningar kom från egna erfarenheter och iakttagelser som lantbrukare.

 

De första ritningarna gjordes i mitten av 1830-talet. Under de följande årtiondena (bland annat pga skiftet och byarnas upplösning) så var nybyggnationen på topp och han blev flitigt anlitad vid uppförandet av främst ekonomibyggnader, men även av bostadshus. Han blev kallad "fähusarkitekt”. Hans ritningar var lätttillgängliga också för de mindre bemedlade och spreds i enkla häften, som en tidskrift.


Charles Emil Löfvenskiöld brann som sagt inte enbart för funktionen och det mänskliga, utan var också en utpräglat estet med prydnadsbehov. Han älskade lövsågerier och schweizerstilen. Charles Emil Löfvenskiöld blev en av förra seklets mest betydande arkitekter.


Villa Lindängen i Lännersta, Nacka kommun


Läs mer om mannen som gav oss verandan och snickarglädjen.


Här kan du köpa boken Landtmannabyggnader, hufvudsakligen för mindre jordbruk



Källor:

- Den översta bilden är Sofiero gård och bilden lånad härifrån

- Riksarkivet



Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som sker på Byggnadsvårdaren.

Genom att registrera dig godkänner du datapolicy.