Mattkollektion med inspiration från Dalarna
Oct 01, 2024
InspirationFör någon vecka sedan presenterade det svenska matt- och inredningsföretaget Layered sin nya kollektion av mattor ”Röllakan”. Inspirerade av Danielsgården i Bingsjö i Dalarna har Layereds formgivare inspirerats av mönster och färgställningar och sedan återvänt för att fotografera. Så fint!
Röllakan är en gammal, enkel vävteknik och som man numera använder mestadels för ullmattor. Med inspiration från den traditionella röllakanmattan har Layered ”förenat modern design med traditionellt skandinaviskt kvinnligt hantverk”. I kollektionen presenteras fem unika handvävda mattor där de historiska influenserna tolkas i en nutida design.
Den traditionella svenska röllakanmattan vävdes i hemmen av kvinnor som en del av gårdens eget hantverk, och är ofta ärvda familjeklenoder. Mattorna som kännetecknas av sina geometriska och stiliserade mönster, är ofta inspirerade av växt- och djurmotiv från folklig tradition.
Danielsgården, där Layered hämtat sin inspiration, ligger några mil öster om Rättvik i Dalarna och är välbekant för den konstintresserade. Gården har välbevarade dalmålerier från sekelskiftet 1800, däribland de kända ”Ålderstrappan” och ”Elie himmelsfärd”.
För er som inte är bekanta med ”dalmåleri”, så är det ett dekormåleri (med ursprung Dalarna) som först gjordes på möbler, men sedan också på väggar och tapeter. Dalmåleriet hör kanske till det mest unika inom svensk folkkonst och når sin höjdpunkt runt sekelskiftet 1800. När nöden var som störst blev måleriet ett sätt för dalfoket att försörja sig.
Danielsgården var en av de tre stora gårdarna i Bingsjö under 1700-talet. Namnet härstammar från den släkt som ägde och drev gården i många generationer. Gården besöktes av många dalmålare som smyckade inredningen med sina alster.
Idag utgör gården det konstnärligt främsta bland de i Dalarna bevarade monumenten över det gamla dalmåleriet. På gården finns alltså väggmålningar från några av seklets mest betydande dalakonstnärer som t.ex. Målare Elias Ersson (”Knåt Elias”) och Winter Carl Hansson. Carl Larsson böesökte också många gånger gården för att söka inspiration i det lassiska dalmåleriet. Danielsgården i Bingsjö förklarades som byggnadsminne 1969.
Det är väldigt kul att dagens formgivare tar så tydlig inspiration från vårt kulturarv! Jag tänker också på textil- och tapetformgivaren Cathy Nordström som tidigare i år släppte en kollektion inspirerad av Karin Larsson.
Fint jobbat Layered (och Cathy)!