Vad har AI att säga om patina?

Mar 14, 2024

Inspiration

Gamla saker med en fin patina upplevs många gånger som vackrare än nya. Kanske speciellt bland oss som gillar byggnadsvård. Men vad är grejen med en färgflagnad dörr eller ett räcke som har det där naturliga slitaget? Jag tyckte det här var en intressant fråga att ställa till AI så jag vände mig till ChatGPT för ett svar och bad om lite bilder från Adobe Firefly för att illustrera.

Vad tycker ni om bilden på "Rum med patina" som ska illustrera det här inlägget. Väldigt roligt! Älskar att det var bara själva rummet som fick patina och att de stoppat in lite moderna mattor och vaser. Det verkar helt klart som att AI i dagsläget är bättre på att skriva texter:


Gamla saker med patina kan upplevas som vackrare än nya saker av flera anledningar. För det första kan patina skapa en känsla av historia och äkthet som nya saker saknar. Genom att ha varit använda och åldrats får gamla saker en unik karaktär som inte kan återskapas på samma sätt med nya produkter.


För det andra kan patina ge ett visuellt intressant utseende som kan vara mer spännande än en enhetlig yta. När ett föremål har åldrats, har det ofta fått en variation i ytan, med fläckar, repor och andra tecken på slitage som kan skapa en visuell rikedom som inte finns i en helt ny produkt.


För det tredje kan patina vara ett sätt att visa på kvalitet och hållbarhet. Ett objekt som har överlevt länge och har patina är ofta tillverkat av högkvalitativa material som har klarat av tidens påverkan och därför har en större chans att hålla länge än en ny produkt som inte har testats på samma sätt.


Dessutom kan patina vara en indikator på att ett objekt har haft en historia och en historia som kanske är värd att utforska. Genom att undersöka patinan kan man kanske avtäcka historien bakom föremålet, vilket kan öka dess värde och upplevd skönhet ytterligare.


Tycker texten var riktigt bra formulerad ändå måste jag säga. Fantastiskt ändå vilka verktyg som finns idag, men det gäller uppenbarligen att använda med försiktighet! Följ Byggnadsvårdaren på Instagram för fler AI-genererade bilder på temat byggnadsvård :-)




Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som sker på Byggnadsvårdaren.

Genom att registrera dig godkänner du datapolicy.