Vad är byggnadsvård?

Dec 01, 2023

Inspiration

Eftersom sidan du nu besöker heter “Byggnadsvårdaren” är det på sin plats för oss att problematisera lite kring detta ord. Byggnadsvård är ett begrepp som för vissa kanske låter gammaldags eller bakåtsträvande, men i själva verket är det något som är både spännande och betydelsefullt! Googlar du denna fråga får du flera svar. Det är en fråga som engagerar och inte har ett entydigt svar.

De flesta verkar hålla med om att byggnadsvård är ett begrepp som är mer övergripande och som innefattar ett särskilt förhållningssätt till hur man sköter äldre byggnader och miljöer. För många handlar byggnadsvård mycket om att värna om vår miljö, att i första hand välja second hand och cirkulära material. För andra är byggnadsvård mer en estetisk fråga och ett utlopp för kreativitet och skapande, till exempel att man vill skapa en tidstypisk miljö eller känsla. Andra lägger in i begreppet att det snarare handlar om en kunskap om äldre metoder och material som vi måste värna och använda.

Vad är byggnadsvård för dig!? Känner du dig som en byggnadsvårdare? Att vara byggnadsvårdare handlar om att hela tiden prioritera och kompromissa. Kompromissa mellan att bevara det gamla och hålla byggnaden relevant, mellan stil och konstruktion, vad man vill göra och vad man har råd med, vilka material som finns att hitta på återbruksmarknaden mot att köpa nytt, vilka slitage kan man leva med och vilka som bör fixas. Listan fortsätter...

Vi på Byggnadsvårdaren har en tillåtande syn på byggnadsvård och väljer just nu att inte spika en definition här (det blev för svårt). Vi vill bara hjälpa och inspirera dig till att återbruka mera. Både för miljöns skull, för att gammalt är vackert och för att bevara vårt kulturarv till kommande generationer. Oavsett vilken syn på och vilken betydelse just du ger begreppet byggnadsvård hoppas vi att du ska gilla Byggnadsvårdaren.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som sker på Byggnadsvårdaren.

Genom att registrera dig godkänner du datapolicy.