Att köpa en begagnad pardörr – vad du bör tänka på
Oct 24, 2024
KunskapsbankMan brukar prata om att fönster är husets ögon, men jag skulle säga att även dörrar är jätteviktiga för husets känsla och karaktär. En av de vanligaste sökorden på Byggnadsvårdaren är ”begagnad pardörr”, så det är många av er som redan insett detta och som är på jakt. Här kommer därför lite tips på vad man tänka på när man köper en gammal pardörr (eller enkeldörr också för den delen!).
1. Ta reda på ungefärliga mått
Innan du köper en gammal pardörr, ta reda på förutsättningarna vad gäller måtten. Då slipper du besvikelsen när du hittar världens finaste dörr, men som visar sig vara för hög.
Mät dörröppningen på både bredd och höjd, och se till att också mäta väggens tjocklek så du inte står med en för tjock karm till en tunnare vägg. Tänk på att det kostar en del att justera en befintlig dörröppning om dörrstorleken ska ändras. Ska en helt ny dörröppning tas upp? Ja då är du ju så klart mer flexibel.
Det är också viktigt att ta i beaktning väggen som dörren ska sitta i så proportionerna inte blir konstiga. Dörrens storlek och placering i väggen får ju också effekt på hur du kan möblera rummet. Vill du få plats med en byrå till höger om dörren? Ska dörren öppnas inåt eller utåt och hur ser rummet ut när dörren står öppen. Finns det plats för dörrbladen?
2. Stilen på pardörren
När du vet ungefär hur stor dörr du söker är det dags att börja kika runt. Vad ska det vara för stil på dörren och var ska den sitta? Fördelen med en gammal pardörr är givetvis känslan och den unika karaktären som är svår att hitta i en nyproducerad dörr, men det är så klart viktigt att den harmonierar med resten av inredningen och kanske också med andra dörrar i huset.
Ta reda på vilken tid ditt hus byggdes och om vill ha en dörr från samma tidsera? Det kan bli en spännande stilkrock med en fanérdörr från 60-talet i ett torp från 18-talet eller omvänt!
Vart pardörren ska sitta påverkar stilen på den. Ska den sitta i en öppning till en glasveranda eller in till ett sovrum. Ska det vara fönster i den eller inte? Fundera på om du vill ha en nättare dörr som släpper igenom ljus eller en dörr som stänger av helt.
Söker du pardörrar som ska sitta som ytterdörr, alltså en parytterdörr, finns ju också alternativet med dubbla pardörrar, dvs ett innerpar och ett ytterpar. Det ger en extra bra isoleringseffekt och var vanligt förr. Dubbla pardörrar på det här viset är det som kallas för en ”dubbeldörr”. En pardörr med två dörrblad är alltså inte en dubbeldörr!
Om pardörren ska agera ytterdörr är det också viktigt att ta hänsyn till fönster. Kanske framförallt om man har en glasveranda eller ett ”entréparti”. Många gånger blir det snyggt om dörren linjerar med fönster i överkant samt om eventuella fönsterrutor harmonierar i brösthöjd och med spröjs.
3. Kontrollera dörrens skick
Nu har du förhoppningsvis hittat en dörr du gillar. Nu kommer första varningen - det är lätt att förtrollas av en gammal pardörrs patina och slitna charm, men kom ihåg att inte kompromissa för mycket på funktion för att slippa kostsam och tidskrävande renovering. Inspektera noggrant dörrens skick, särskilt träets kvalitet. Är det sprickor, fukt- eller rötskador?
Tips är att undvika dörrar med omfattande röta, då det kan vara kostsamt att reparera. En skev dörr, som därmed inte är tät, är svår och kanske ibland omöjlig att åtgärda! Mindre slitage är ju lättare att fixa med slipning och målning.
Men apropå målning – ha med dig att det faktiskt är ganska tidsödande att slipa om och måla en dörr. Vilken färg är dörren målad i idag? Behövs den göras vid? Fundera hur mycket tid du vill lägga på att skrapa och måla.
Har du hittat en gammal linoljemålad dörr kan det vara så att den endast behöver en så kallad halvoljning för att fräschas upp. Att halvolja innebär att man tar tillvara färgpigmenten som lämnats kvar på ytan av dörren (då oljan över tid försvunnit) genom att pensla på en blandning med hälften balsamterpentin och hälften kokt kallpressad linolja för att man sedan torka av överskott. Dörren blir som ny!
Givetvis är det också a och o att ta reda på om dörren kommer med karm och tröskel. Det väldigt kostsamt att nytillverka en karm och mycket av en dörrs charm sitter detaljerna som kanske en sliten tröskel.
4. Gångjärn och lås
När du köper en begagnad pardörr är det också viktigt att undersöka gångjärn och lås. Detta kan vara lätt att missa, men kan också bli ett stort problem i nästa steg. Gångjärn och lås kan vara slitna eller kanske saknas helt. Det är inte alltid helt lätt att hitta ersättningsdelar för äldre dörrar, så var beredd på att i värsta fall behöva leta efter specialtillverkade beslag.
Se till att dörren är funktionell och att gångjärnen kan bära dörrens vikt utan att den sjunker eller gnisslar. Saknas dörrtrycke, nyckelskyltar eller handtag? Vill du kunna låsa dörren och i så fall finns nyckel? Finns det skjutregel eller kanske spanjolett?
Om du vill behålla dörrens ursprungliga karaktär kan du leta efter äldre gångjärn och lås på återbruksmarknaden, t.ex. här på Byggnadsvårdaren 😊
5. Var kan du hitta en begagnad pardörr?
Det finns så klart flera ställen där du kan hitta en begagnad pardörr. Bästa tipsen är att hålla utkik på Marketplace och på Blocket, men också att besöka byggnadsvårdsbutiker och hålla utkik på auktioner. Goes without saying - givetvis kan du söka din pardörr här på Byggnadsvårdaren!
Ett sista tips är också att ha tålamod. Det kan ta jättelång tid innan den perfekta dörren dyker upp, så se till att börja din sökning i tid.
Hoppas du hittar den perfekta dörren!