Om kondens och imma på fönster
Nov 04, 2024
KunskapsbankNu är hösten här och det hög tid att täta och se över sina fönster. Inte bara för att mota kylan, men också för att motverka imma, eller kondens som det också kallas, som är ett vanligt problem.
Vad är kondens? Generellt uppkommer imma, kondens, av att värme möter kyla. När varmare luft möter en kallare yta, till exempel när en kall flaska tas ur kylskåpet, kondenseras fukten i luften till små droppar. Vattenångan i luften kyls alltså ned och övergår till vätskeform.
Varför blir det kondens på fönstret? Kondensen uppstår när det blir kallare ute och vi värmer upp våra hus. Luft ändrar temperatur snabbare än vad materialet glas gör. Därför är fönsterglaset, som långsamt kylts ner under natten, fortfarande svalt på morgonen när utomhusluften börjat värmas upp. När den varmare luften når det fortfarande kalla glaset, kan man se att det bildas kondens. Kondens på fönster kan uppstå på flera olika ställen: på insidan av fönstret, på utsidan, eller mellan glasen. Det betyder att man faktiskt kan dra slutsatser om orsakerna till kondensen.
Kondens på insidan av fönstret Kondens på insidan av ett fönster uppstår oftast under vinterhalvåret när fönsterglasets temperatur blir mycket lägre än temperaturen på luften i huset. När varm och fuktig rumsluft träffar den kalla glasytan uppstår kondensen.
Kondensen bildas först i rutans nedre del där det är som kallast, och stiger sedan uppåt. Så om man har detta problem kan man ofta hitta fuktdroppar längst ned på fönstret på morgonen när man vaknar. Oftast är kondens på insida av fönster en kombination av att rummet har en hög luftfuktighet, är dåligt ventilerat och fönstrena inte är tillräckligt välisolerade. Om det återkommande bildas kondens, kan kondensvattnet bilda mögel och skada träet i bågar och karm, så detta vill man åtgärda!
Hur kan jag åtgärda fukt på insidan? Kontrollera att inte för mycket uteluft kommer in mellan bågarna och kyler ned innerfönstret, dvs se över fönstrets isolering/täthet. Se också till att luften flödar bättre vid fönstret, t.ex. genom att flytta blommor, gardiner. Se till att luft kring elementet kan flöda upp över glaset. Troligen behöver man se över ventilationen på ett mer övergripande plan om man har problem med alla fönster!
Kondens mellan bågarna I fönster med kopplade bågar kan det uppstå kondens mellan rutorna. Orsakerna till detta kan vara flera. I fönster med kopplade bågar måste luften kunna cirkulera mellan bågarna för att eventuell fukt som kommer in skall kunna ventileras ut. Det gör att det är precis lika illa att ha för tätt mellan bågarna som att ha för stora utrymmen.
Är det för tätt mellan bågarna blir det kondens på ytterglasets insida eftersom den varma luften inte kan smita ut och därmed kondenserar på den kalla ytterrutan. Är det för luftigt kan det istället bidra till att nedkylningen av innerrutan blir för stor så att fukten istället kondenseras där.
Det är viktigt att förstå att det är utomhusluft som skall tillåtas passera mellan bågarna, inte inomhusluften. Med andra ord - ett väl fungerade kopplat fönster skall alltså vara tätt mot rumssidan och ventilerat mot utsidan.
Åtgärda därför problem med fukt mellan fönsterrutorna genom att täta innerbågen ordentligt och se till att ytterbågen har en otäthet för att den eventuella smitande uppvärmda luften ska kunna ta sig ut. Kolla till exempel så att ytterbågen inte är fastmålad och på så vis har blivit för tät.
Obs! Det finns också en annan typ av kondens som kan uppstå på ytterfönstren mellan bågarna fast vid mildare och fuktig väderlek. Den orsakas av otätheter i kitt och färg vilket gör att träet i fönstret suger åt sig vatten som sedan går över i gasform när solen ligger på. När solen går i moln och när rutan svalnar, uppstår kondensen. Till skillnad från kondensen som skapas av otätheter inifrån huset beskrivet tidigare, så bildas denna kondens gärna i en cirkel eller oval mitt på fönstret. Det betyder att det är dags att måla och kitta om!
Kondens på utsidan av fönstret Att det under tidiga, kalla mornar har bildats kondens på ett kopplat 2-glasfönsters yttre glas utsida är alltså i grunden inte fel, snarare naturligt. Det är en följd av att fönstret fungerar som det ska och är väl isolerande. Kondensen brukar också ganska snabbt försvinna under förmiddagen (samma fenomen som daggen i gräset).